Onderzoek


Feel the ViBe (Violence Beaten) is gemaakt door het Radboudumc in Nijmegen, afdeling Gender&Women’s Health.
Ons team heeft veel ervaring met huiselijk geweld, seks en relaties. Daarom hebben we deze website in 2011 samen met jongeren gemaakt. Van 2012 tot en met juli 2015 hebben we Feel the ViBe getest. 

Wat merkten deelnemers op Feel the Vibe van het onderzoek?

Deelnemers van Feel the ViBe deden mee aan het onderzoek. Daar merkten ze eigenlijk niet zo veel van. Maar wat merkten ze wel? Ze moesten officieel toestemming geven voor het onderzoek. Dat gebeurde vanzelf toen ze voor het eerst inlogden op de website. En voordat zee toegang tot alle onderdelen kregen moesten ze eerst een aantal vragenlijsten invullen. Als iemand jonger dan 16 was dan moest een van hun ouders toestemming geven. En als laatste wilden we graag dat deelnemers een contactpersoon opgaven.

Toestemming?

De Nederlandse wet zegt dat je officieel toestemming moet geven dat jouw gegevens anoniem gebruikt worden. We gebruikten nooit echte namen van deelnemers, dus niets is te herkennen. Als je nog geen 16 jaar was dan moest je vader of moeder ook toestemming geven voor het meedoen aan Feel the ViBe. Het is belangrijk om te weten dat niemand, dus ook de ouders, kan zien wat er is gezegd en gedaan. Alles is helemaal veilig en anoniem.

Vragenlijsten?

Dat doen we om verschillende redenen. We willen allereerst weten hoe het ging met de deelnemers en of we ze ergens mee moesten/konden helpen. Maar we deden het ook voor het onderzoek. Daarom vroegen we of ze dezelfde lijsten een paar keer wilden invullen. Met die vragenlijsten kunnen we namelijk de website beter maken en zorgen dat hij beter past bij jongeren. 

Contactpersoon?

Je moest een contactpersoon opgeven van 18 jaar of ouder, bv je moeder, een vriendin, een tante, een school leraar, of je huisarts. Die contactpersoon is er zodat er iemand is die jou kan bijstaan als je hulp nodig hebt. Als je nog jonger bent dan 16 jaar en het gaat heel slecht met je door het geweld, dan mag de community manager in overleg met jou contact opnemen met je contactpersoon en in het uiterste geval, als het echt niet anders kan, met je ouders.

Wat doen we met de gegevens?

Alles wat de andere deelnemers doen op de website zetten we bij elkaar. We halen dan alle namen eruit. Nu weet niemand meer wat wie geschreven heeft. Wat je dus ook schrijft, niemand weet wie dat geschreven heeft.
De community manager zag wel wat de deelnemers schreven. Zij gebruikte dat alleen om je te helpen als dat nodig was en als je dat wilde. Ze mocht tegen niemand iets zeggen over deelnemers, ook niet tegen ouders, tegen school of tegen de politie. Alles blijft geheim. Er is maar één uitzondering: als deelnemers jonger dan 16 jaar waren en het ging heel slecht met hen door het geweld, dan mocht de community manager samen met een deelnemer contact opnemen met de contactpersoon.

Nog meer informatie is te vinden in de disclaimer 

Lees meer

  • Informatie

    Alle informatie over huiselijk geweld kun je hier vinden per leeftijd en per onderwerp.
  • Voor wie was Feel the ViBe?

    Feel the ViBe was voor alle jongeren tussen de 12 en 25 jaar die thuis te maken hebben (gehad) met huiselijk geweld. 
  • De Nooduitgang

    De grote oranje knop hiernaast is een nooduitgang. Als je er op klikt ga je meteen naar Google. Zo kun je snel weg van deze site als er iemand in de buurt is die niet mag zien wat je aan het doen bent.
Een website voor alle jongeren die thuis te maken hebben met geweld
Feel The ViBe is een project van het UMC St Radboud, Vrouwenstudies Medische Wetenschappen.
www.umcn.nl/vrouwenstudies
Disclaimer