Veilig Internetten


Waarom veilig internetten?

Als je te maken hebt met geweld, wil je soms geheim houden dat je meedoet aan een website zoals Feel the ViBe. Daarom log je in en is er een community manager die goed oplet dat je geen persoonlijke gegevens geeft waardoor anderen jou kunnen herkennen.
Om te voorkomen dat anderen op jouw computer kunnen zien welke websites je hebt bezocht, kun je  je geschiedenis wissen. Je kunt je computer ook zo instellen dat deze de geschiedenis verwijderd als je klaar bent met internetten, of dat er helemaal geen gegevens worden opgeslagen.Hier staat hoe je dat moet doen:

Nooit geschiedenis bewaren: Prive navigeren

Moderne browsers (Bijvoorbeeld Firefox, Chrome en Safari) hebben de optie ‘privé navigeren’ of een ‘incognito modus’. Hiermee wordt het opslaan van geschiedenis, cookies, etc. helemaal uitgeschakeld: je computer 'onthoudt' dus helemaal niets. Dit is het allerveiligst. De browsers die dit ondersteunen zijn in ieder geval Internet Explorer 9, Firefox, Chrome en Safari.

Geschiedenis wissen

Je kunt je geschiedenis ook wissen. Sluit eerst alle tabbladen, en werk vanaf een neutrale pagina zoals www.google.nl.
De sneltoets om de geschiedenis te verwijderen is voor bijna alle browsers hetzelfde: Ctrl-Shift-Delete. Alleen in Safari werkt deze sneltoets niet.
Je kan ook met een menu de geschiedenis verwijderen. Kijk of je computer Internet-Explorer, Firefox, Chrome of Safari gebruikt. Volg dan de stappen die bij het programma horen.

Als je denkt dat je de geschiedenis hebt verwijderd, dan kun je dit even controleren door de volgende dingen te doen. Klik op het pijltje naast de adresbalk te. Als het goed is verschijnen er nu geen websites. En als je op de knop ‘vorige pagina’ klikt gebeurt er als het goed is niets.

Internet Explorer:
Als je alle geschiedenis wilt wissen, klik je (bovenaan in het menu van Explorer) op ‘Extra’ en dan op ‘Browsergeschiedenis wissen’. De geschiedenis is dan gewist.
Als je niet alle geschiedenis wilt wissen, maar alleen bepaalde websites hieruit, ga je ook naar ‘Extra’, vervolgens naar ‘Internetopties’, dan naar ‘Algemeen’ en dan naar ‘Browsergeschiedenis’.  Je ziet nu twee knoppen. Als je op ‘Verwijderen’ klikt, verschijnt een venster waarop je kunt aangeven wat je wilt wissen.
Ook via deze weg kun je alles wissen; klik dan op ‘Alles verwijderen’.

Firefox:
Klik boven in de menubalk op het menu Extra en selecteer Recente geschiedenis wissen. Kies dan wat je precies wilt wissen. Je kunt kiezen voor een bepaalde periode ( 1, 2 of 4 uur; een dag of alles). En via de knop ‘Details’ kun je aangeven welke sites verwijderd moeten worden uit de geschiedenis. Klik nu op ‘Nu wissen’. De geschiedenis is dan gewist. 
Standaard-instellingen wijzigen
Bij Firefox kun je in het menu Extra / Opties bij het tabblad Privacy een aantal standaard-instellingen wijzigen op het gebied van veilig surfen. Via de knop ‘Instellingen’ kan worden aangeven welke gegevens gewist mogen worden zodra op ‘Nu wissen’ wordt geklikt. Ook is er de optie: ‘Altijd mijn privégegevens opruimen als ik Firefox afsluit’.

Chrome:
Klik boven in de menubalk op het menu Extra en daarna op ‘Browsegegevens wissen’. Je krijgt dan meteen een schermpje te zien waar je kan kiezen welke gegevens je wil weggooien en welke je wil bewaren. Klik in dit venster op de knop ‘browsegegevens wissen’ om je geschiedenis definitief te verwijderen.

Safari:
Open het Safari menu en klik op ‘Verwijder geschiedenis en websitegegevens’. Je kunt nu kiezen of je de geschiedenis van een uur, een dag, een week, een maand of gewoon alle geschiedenis wil verwijderen. Klik op de knop ‘Verwijder geschiedenis’ om de geschiedenis definitief te verwijderen. 

Een website voor alle jongeren die thuis te maken hebben met geweld
Feel The ViBe is een project van het UMC St Radboud, Vrouwenstudies Medische Wetenschappen.
www.umcn.nl/vrouwenstudies
Disclaimer