Welkom bij Feel the ViBe


Huiselijk geweld

Feel the ViBe was een website voor jongeren die te maken hebben met huiselijk geweld. Huiselijk geweld kan van alles en nog wat betekenen. Bijvoorbeeld dat je moeder door haar partner geslagen wordt of dat je moeder steeds je vader uitscheldt. Maar ook als je moeder niet zelf mag beslissen wat ze doet is dat geweld. Als je opgroeit in een gezin met geweld ben je bijna altijd getuige: je ziet het gebeuren, je hoort het gebeuren of je ziet de gevolgen. Soms ben je zelf ook slachtoffer van het geweld. Daar kun je als jongere aardig last van krijgen.

Jongeren die thuis te maken hebben met geweld kunnen veel problemen krijgen. Je kunt je bijvoorbeeld erge zorgen maken om je moeder of vader, je kunt erg boos zijn. Je kunt somberheidsklachten krijgen. Soms merk je, als je een vriend of vriendin krijgt, dat je bepaalde trekjes hebt overgenomen zonder dat je dat wil.

Lees onderstaande stuk over Albert maar eens.
Leugens vertelt het verhaal van Albert. Zijn vader is bedrijfsleider, zijn moeder maakt carriëre. Ogenschijnlijk een gewoon gezin, maar dagelijks zien en horen Albert en zijn zus hoe hun moeder mishandeld wordt. Albert hoopt maar een ding: dat zijn vader snel oprot en dat hij niet op hem gaat lijken. Op een dag krijgt Albert verkering. het meisje wordt een obsessie, hij is bang haar te verliezen. Omdat hij vaak getuige is van geweld, verandert hij van slachtoffer in dader. Na een uitbarsting verbreekt zijn vriendin de relatie. Albert draait door en legt de schuld bij zijn vader. Hij wil wraak. Intussen heeft zijn moeder na jaren van geweld besloten te scheiden. Dat is niet naar de zin van haar man. Ook hij wil wraak.*

Voor wie was deze website?

Jongeren die te maken hebben met geweld zoeken bijna nooit hulp. Ze zijn bang dat ze daarmee de problemen erger maken of denken dat het niet nodig is. Ook weten ze vaak niet waar ze heen moeten. Toch kan het prettig zijn je ervaringen met leeftijdgenoten te delen die hetzelfde meemaken of hebben meegemaakt als jij. Daar was deze website voor. Je kon op het forum meepraten, informatie opzoeken of een vraag stellen aan een expert. Dit is nu niet meer mogelijk omdat Feel the ViBe gesloten is. 

* Dit stuk komt van de achterflap van het boek ‘leugens’ van Helen Vreeswijk (9789022325575). ‘Leugens’ beschrijft de gevolgen van huiselijk geweld. Voor meer informatie en bestellen klik hier.

Een website voor alle jongeren die thuis te maken hebben met geweld
Feel The ViBe is een project van het UMC St Radboud, Vrouwenstudies Medische Wetenschappen.
www.umcn.nl/vrouwenstudies
Disclaimer