Fysiek geweld


Wat is lichamelijk geweld?

Lichamelijk geweld en fysiek geweld betekenen hetzelfde. Bij fysiek geweld wordt een slachtoffer aangevallen of verwond. Lichamelijk geweld is al het geweld waarbij iemand jou slaat, schopt of op een andere manier pijn doet. Lichamelijk geweld is niet goed en meestal is er geen reden voor. Soms ben jij zelf niet diegene die te maken heeft met geweld, maar is het jouw moeder, vader of iemand anders uit je gezin. Dan ben jij getuige van het geweld.

Vormen van lichamelijk geweld

Lichamelijk geweld is een vorm van huiselijk geweld en kan zich op veel  verschillende manieren openbaren. Denk maar aan schoppen, slaan, duwen, knijpen, stompen, spugen, trekken. Maar ook steekwonden bij iemand toebrengen met een scherp voorwerp, een vrouw in de buik schoppen bij zwangerschap, op iemand plassen, sigarettenpeuken uitdrukken op de huid, een ander bewerken met een strijkijzer, of een giftige bijtende stof – zoals zuur – over een slachtoffer heen gooien noemen we vormen van fysiek geweld.

Seksueel geweld, zoals verkrachting en aanranding is ook een vorm van lichamelijk geweld. In het ergste geval kan dit zelfs leiden tot moord of doodslag.

Gevolgen fysiek geweld

Iemand die slachtoffer of is geweest van fysiek geweld heeft daarvan vaak op de korte en de lange termijn last. Op de korte termijn kun je fysieke aandoeningen krijgen, zoals blauwe plekken, verwondingen of gebroken botten. Maar het is ook mogelijk dat je op de lange termijn op emotioneel en seksueel  gebied schade oploopt. Als je zelf slachtoffer bent van fysiek geweld, dan noemen we dit kindermishandeling. Onderneem in dat geval actie, ook als je ziet of hoort dat iemand anders bij jou thuis slachtoffer is van lichamelijk geweld. In het laatste geval ben jij getuige van huiselijk geweld. Bij Feel the Vibe helpen we je om huiselijk geweld te melden bij de juiste instanties.

Lees meer

  • Informatie

    Alle informatie over huiselijk geweld kun je hier vinden per leeftijd en per onderwerp.
  • Voor wie was Feel the ViBe?

    Feel the ViBe was voor alle jongeren tussen de 12 en 25 jaar die thuis te maken hebben (gehad) met huiselijk geweld. 
  • De Nooduitgang

    De grote oranje knop hiernaast is een nooduitgang. Als je er op klikt ga je meteen naar Google. Zo kun je snel weg van deze site als er iemand in de buurt is die niet mag zien wat je aan het doen bent.
Een website voor alle jongeren die thuis te maken hebben met geweld
Feel The ViBe is een project van het UMC St Radboud, Vrouwenstudies Medische Wetenschappen.
www.umcn.nl/vrouwenstudies
Disclaimer