Seksueel misbruik

Seksueel misbruik en seksueel geweld betekenen hetzelfde. Je hebt te maken met seksueel misbruik als iemand met jou seksuele dingen doet tegen jouw zin. Het kan dan gaan om aanraken en strelen, maar ook om verkrachting (penetratie).

Seksueel misbruik is heel ernstig. Als degene die dit bij je doet iemand is uit jouw huiselijke kring is het ook een vorm van huiselijk geweld. Denk daarbij aan iemand uit jouw gezin (vader, broer, zus) of iemand uit de familie of een vriend van de familie. Soms ben je zelf niet het slachtoffer, maar is iemand in jouw gezin slachtoffer van seksueel geweld. Een voorbeeld hiervan is als jouw vader jouw moeder dwingt om seks met hem te hebben. Je bent dan getuige van huiselijk geweld. Soms wordt bij seksueel geweld ook nog andere soorten geweld gebruikt, zoals fysiek geweld en geestelijke mishandeling.

Seksueel geweld in jouw relatie

Als je als jongere een vriend of vriendin hebt kan het gebeuren dat hij of zij over jouw grenzen gaat. Jouw vriend wil bijvoorbeeld zonder condoom vrijen of jouw vriendin wil de pil niet gebruiken terwijl jij dat wel wil. Misschien ben jij nog niet toe aan seks, maar is jouw vriend of vriendin dat wel. Het kan dan gebeuren dat je iets tegen je zin doet. Dat is ook seksueel misbruik! Feel the ViBe heeft veel informatie over relaties en seks. Je kunt ook vragen stellen, bijvoorbeeld aan een arts of een seksuoloog.

Seksueel misbruik en Loverboys

Als jouw vriendje jou vraagt om seksuele dingen te doen met een andere jongens of mannen dan kan het zijn dat jouw vriendje een loverboy is. Kijk dan ook eens op de website van Lover-Boy.nl.  

Seksueel misbruik heeft vaak ernstige gevolgen voor het slachtoffer of de getuige. Het kan gepaard gaan met gevoelens van schaamte. Als je thuis te maken hebt met seksueel geweld kun je op deze website terecht. Je kunt andere jongeren ontmoeten en we kunnen je helpen om hulp te zoeken. Het is belangrijk om hier iets aan te doen en er niet alleen mee rond te lopen.

Lees meer

  • Informatie

    Alle informatie over huiselijk geweld kun je hier vinden per leeftijd en per onderwerp.
  • Voor wie was Feel the ViBe?

    Feel the ViBe was voor alle jongeren tussen de 12 en 25 jaar die thuis te maken hebben (gehad) met huiselijk geweld. 
  • De Nooduitgang

    De grote oranje knop hiernaast is een nooduitgang. Als je er op klikt ga je meteen naar Google. Zo kun je snel weg van deze site als er iemand in de buurt is die niet mag zien wat je aan het doen bent.
Een website voor alle jongeren die thuis te maken hebben met geweld
Feel The ViBe is een project van het UMC St Radboud, Vrouwenstudies Medische Wetenschappen.
www.umcn.nl/vrouwenstudies
Disclaimer